PFOS-forurening - ikke i Klarup - men vi tester
PFAS har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne. Stofferne har været anvendt i blandt andet skum til brandslukning, imprægnering af sko og tøj, kosmetik og madindpakning. Fra 2011 blev det forbudt at bruge brandslukningsskum med PFOS, der er ét af stofferne fra PFAS-gruppen.
PFOS er et flourstof som mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, og kan i ganske svagt omfang også påvirke helbredet. Der er for alvor kommet fokus på PFOS fra en sag fra Korsør, hvor borgere blev eksponeret gennem indtag af lokalt producerede fødevarer. Det har således vist, at PFOS kan spredes i miljøet ad veje, der hidtil ikke har været i fokus.
Kort før nytår blev der fundet meget høje koncentrationer af PFOS i det lokale spildevand i Korsør. En forurening, der stammer fra en nærliggende brandskole, hvor man i årevis har brugt brandhæmmende skum, der har indeholdt PFOS. Overfladevand fra brandskolen blev ledt direkte ud til en grøft og videre ud i en indsø.
Regionerne og kommunerne har i længere tid arbejdet sammen om, at skabe et overblik over de steder, hvor der har været brandøvelsespladser. Arbejdet er gjort for at kortlægge, hvor truslen fra de potentielt største kilder til nedsivning af de giftige PFAS-stoffer til jord og grundvand findes. Sidste fund af de farlige stoffer i Nordjylland er fundet ved brandøvelsespladsen på Aalborg Kaserne, hvilket er langt fra Klarups kildeplads ved Kochs Vase, se billede her under.
Der må derfor i de konkrete sager foretages en nøje risikovurdering af mulige spredningsveje. Det afhænger af indretning, drift og brug af brandslukningsskum på stedet og af omgivelserne. I takt med at der fås ny viden om, hvordan PFOS opfører sig i vores miljø, og hvordan det spredes, herunder også til dyr og mennesker, bliver risikovurderingerne bedre og mere præcise.
Al brug af PFAS blev forbudt i 2011. Miljøstyrelsen har efter anbefaling fra Det Europæiske Fødevareagentur besluttet at sænke grænseværdien for summen af PFAS-forbindelser til 2 nanogram pr. liter.
De nye grænseværdier indgår i de prøver vandværket bestiller. Det kan ses i vores vandanalyser. Analyserne fra februar 2022 taget af vandet fra vores kildeplads ved Kochs Vase, viser som ventet at Klarup Vandværk ikke bliver ramt af PFAS.